קבלת שבת 17.5.19
פתיחת קבלת שבת
בערב שבת שעברה נפטר מנדל.
התלבטנו האם לבטל את קבלת השבת, או לקיים אותה כהתכנסות ראשונה של החברים לאחר הגיע הבשורה המרה.
החלטנו לבטל. איני משוכנע שהייתה זו החלטה נכונה.
מנדל נפטר בערב שבת פרשת "אמור". פרשת "אמור" היא שלישית בסדרת הפרשיות: "אחרי מות", "קדושים", "אמור". חיבור שמותיהן של שלוש הפרשות, יוצר את המכתם "אחרי מות קדושים אמור". משמעותו היא הרעיון של דיבור בשבחו של המת לאחר פטירתו. ואכן, עשינו ואנו עושים זאת לאורך כל השבוע – בהלוויה, בשבעה, במידף. וכך גם היום, בהמשך קבלת השבת.
דרשה לפרשת השבוע
פרשת "בהר סיני" עוסקת כולה במצוות חברתיות, מצוות של צדק חברתי, של צמצום העוני והפערים בחברה, של שנאת העבדות.
הנושא המרכזי של הפרשה הוא מצוות היובל. בשנת היובל, אחת לחמישים שנה, חוזרות כל הקרקעות בא"י לבעליהן המקוריים, על פי החלוקה המקורית של הנחלות לשבטים ולמשפחות, ומשתחררים כל העבדים העבריים. בכך, אחת לחמישים שנה נמחקים הפערים הכלכליים שנוצרו מאז היובל הקודם – העשיר שצבר אדמות ונדל"ן מוותר על כל ההון שצבר וחוזר אל נקודת המוצא. העני שאיבד את רכושו ואדמתו, מקבל אותם בחזרה. כך, נוצרת מציאות של שוויון וצדק חברתי. נכון, מנקודת מוצא זו מתחילים מחדש החיים הכלכליים ונוצרים מחדש פערים. אך היובל מונע היווצרות פערים גדולים מידי, מווסת את הפערים ושולט על גובהם, אינו מאפשר התרחבותם מדור לדור באופן שבו נולד דור שלישי, רביעי וחמישי לעוני כמעט ללא מוצא, ומצד שני – דור רביעי וחמישי לעושר מופלג, שאין בו כל צורך. וגם במהלך השנים שעד היובל הבא, התורה אינה מאפשרת שוק פרוע וחזירי, אלא היא מחייבת את החברה ואת החזקים בה בחובות רבות ואוסרת איסורים, על מנת לקדם את הצדק והשוויון.
האם ניתן ליישם את היובל בחברה המודרנית? ספק רב. מה שחשוב אינו מילוי המצווה כלשונה, אלא אימוץ רוחה וערכיה ויצירת דרכים מעשיות להגשמתה בימינו. המצווה יוצאת נגד בולמוס ההתעשרות, רדיפת הבצע חסרת הגבולות והבושה וקוראת להתערבות חברתית לצמצום הפערים בחברה ככל הניתן.
זה עתה חגגנו את חג העצמאות של מדינת ישראל בשמחה גדולה וגאווה גדולה, ויש לנו בהחלט הרבה מאוד במה להתגאות, אך יש לנו גם הרבה מה לתקן, בתחומים רבים. התורה מציבה לנו מופת של תיקון חברתי, של צדק חברתי, בהתאמה למציאות תקופתה. ברוח זו, עלינו להציב לעצמנו מופת של צדק חברתי, אליו עלינו לחתור בימינו, ומול בעיות החברה שלנו. פרשת "בהר סיני", מאירה לנו את דרך התיקון החברתי; דרך הצדק החברתי.